• Kezdőlap
 • Diszlexia
 • Útközben – avagy mit tegyünk, ha nem túl fényes a félévi bizonyítvány

Útközben – avagy mit tegyünk, ha nem túl fényes a félévi bizonyítvány

 

A napokban kapják kézhez a gyerekek a félévi bizonyítványukat. Az eredménytől függően reagálunk rá: bosszankodunk, dicsérjük, örülünk vagy éppen büntetünk miatta. De vajon hogyan lehetne tudatosan megvizsgálni ezt az eredményt?

Próbáljuk meg helyén kezelni az eseményt!

A felvételiző negyedikes, hatodikos és nyolcadik osztályosok kivételével a félévi bizonyítvány semmilyen további következménnyel nem jár. Ezeket a jegyeket a gyermek semmilyen további iskolájába nem viszi magával.

Akkor egyáltalán, minek ez a stressz minden januárban? – kérdezhetnénk.

A válasz nagyon egyszerű. Ahogy a tanítás, úgy a tanulás is egy folyamat. Célkitűzéssel, elhatározással, feladatokkal, visszacsatolással. Az első féléves teljesítményük tükrét kapják meg a gyerekek 5 osztályzatba sorolva, aminek persze így meg is vannak a korlátai, mert nem alkalmas az árnyalt értékelésre.

Azzal szembesít tehát hogy eddig hogyan sikerült haladnunk a kitűzött cél, az elhatározás elérésében.

Ne azt lássuk meg, hogy minősítik őket, hanem azt mondják el a jegyek, hogy hova jutottak eddig ebben az évben. Arról árulkodnak, hogy a cél mennyire volt elérhető, a befektetett energia mire volt elég.

A félévi bizonyítvány lehetővé teszi, hogy magára a folyamatra reflektáljunk, visszatekintsünk és tanulságokat fogalmazzunk meg, illetve új célokat tűzzünk ki.Nem rögzíti a gyermeket abban az állapotában, hogy ő már csak elégséges, közepes …., hanem további fejlődést tesz lehetővé. Nem letudta a feladatot, hanem mindebből építkezve halad tovább az útján.

A félévi bizonyítvány az egyik legjobb lehetőség a beszélgetésre. Az átlagszámítás megtanulására és tervkészítésre.

Ne szalasszuk el ezt az alkalmat, még akkor sem, ha nem vagyunk elégedettek az osztályzatokkal! Hiszen gyermekünk nem Egyes, Kettes vagy Hármas, hanem Bálint vagy Luca, akit szeretünk és akiben bízunk, hogy napról napra fejlődik!

Ha a jegyek nagyon gyengék, a teljesítmény nagyot zuhant, akkor legyen most ez egy figyelemfelhívás: dolgunk van a gyerekkel! Meg kell találnunk az okát annak, hogy miért nem tud teljesíteni? Túlzottak az elvárások? Nincsenek meg a módszerek? Van valamilyen lelki probléma (szorongás, beilleszkedési nehézség, családi probléma), ami nem engedi, hogy teljes figyelmét és energiáját a tanulásra fordítsa? Esetleg túlterhelt: különórákra, edzésekre jár és emiatt ideje sincs a tanulásra?

Számos ok lehet a háttérben. Az őszinte egymásra figyeléssel feltárhatjuk a kiakakult helyzet mögött álló jelenségeket és még időben segíthetünk, vagy segítséget kérhetünk.

A negatív teljesítmény esetén sokszor saját lelkiismeretfurdalásunkkal is meg kell küzdenünk: mellette voltunk, segítettük? Vizsgáljuk meg a magunk részét is ebben, de nem azért, hogy újra és újra átéljük kudarcunkat: nekünk is tervet kell készítenünk, célokat kell meghatároznunk a magunk számára is. Mire fogunk jobban figyelni, miben tudjuk jobban támogatni. Nem feledve azonban, hogy a tanulás az ő feladata. Mi a háttérből segíthetünk, de a feladatát ne vállaljuk át.

Sose higgyük, hogy a jelen állapot megváltoztathatatlan: mindez csupán egy apró lépés egy hosszú úton. Ha a kudarcot tanulási lehetőségként fogjuk fel, mely segít újratervezni, átértékelni, erőt gyűjteni, akkor ezzel olyan mintát nyújtunk a gyermekünknek, mellyet az élet későbbi számtalan nehézsége idején is sikerrel alkalmazhat. Megtanítjuk rá, hogy mindenből tanulhatunk, mindig van továbblépésre lehetőség, és munkával, befektetett energiával új minőségre lehetünk képesek.

Tags: diákok,, tanulás,, tanulási nehézség, félévi bizonyítvány, , bukás,, rossz tanuló, osztályzatok

Lépj kapcsolatba velünkemailIkonTe is!
  • Elérhetőségünk:

  • Bejelentkezés:
   e-mail:
    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
   vagy
   telefon: 06-20-5963761, 06-20-4053939

  • Foglalkozásainkat előzetes bejelentkezés után a Budapest, I. ker.
   Hattyú utca 12. szám alatt tartjuk.

  • Kihelyezett foglalkozásaink Érdligeten is elérhetőek. Tanácsadás,tanfolyamok Budapesten és a környező megyékben. 

   Kövess minket!