Vizsgálat?! - De hogyan mondjam el a gyermekemnek, hogy mi az?

vizsgálat 2

Rég nem írtam arról, hogy hogyan tovább, ha úgy érzed tanulási nehézséged van.

Legutóbb említettem különböző helyeket (Pedagógiai Szakszolgálat, magán szakember), ahol ezeket a vizsgálatokat végzik. A vizsgálat szóról gondolom sok minden az eszedbe jut, de ahhoz főként fehér ruhás emberek társulnak gondolatban.

A tudásodat és a tanulásodat is meg lehet vizsgálni. Azok a szakemberek, akikhez a gyanúd után elkerülsz, minden bizonnyal teljes alapossággal akarnak megismerni téged. A teljes alaposság azonban nem feltétlenül a magánéleted apróbb részleteit jelentik, hanem csak és kizárólag a tanulásod feltérképezését célozzák.

Biztos hallottad, hogy ilyen helyeken még azt is megkérdezik, hogy mikor kezdtél el beszélni, vagy mikor lettél szobatiszta. Talán furcsának hangzik, hiszen a tanulás számodra az iskolában kezdődött, de valójában már a megszületésed pillanatában vagy akár korábban.

Azok a kérdések, amelyeket Neked vagy a szüleidnek a vizsgálat során feltesznek, a szakembert segítik abban, hogy minél pontosabb kép alakuljon ki rólad arról, hogy hogyan ismerted meg a világot, milyen „viszonyban” voltál emberekkel, tárgyakkal, mozgással, játékokkal, beszéddel.


Ezután a tájékozódó beszélgetés után még két fontos része van a vizsgálatnak.

Az egyiket pszichológus végzi és az a célja, hogy a minél pontosabb kép alakuljon ki arról, hogy mely területeken vagy ügyes és milyen területek okoznak nehézséget Neked.

Nem kertelek tovább. Ez egy IQ vizsgálat, de nem feltétlenül a mért jelzőszám számít a vizsgálat szempontjából, hanem az, hogy a különböző feladatokban milyen teljesítményt nyújtasz, mennyire kell az ügyes tudásoddal a gyengébbet segítened, mekkora a különbség a gyenge és az erős területek között.

A vizsgálat harmadik része már ismerős lesz. Ezt egy gyógypedagógus végzettségű szakember végzi. Itt legtöbb esetben olyan feladatokkal találkozhatsz, amelyek már az iskolából jól ismersz. Ezeket kiegészítheti még egy-két részképességet vizsgáló eljárás, amiket tapasztalataim szerint, mindenki szeret.

És ezzel le is zárul a vizsgálat. Mindent egybevetve, ha nem több részletben történik, általában egy egész délelőttöt igénybe vesz. Erről érdemes mindenképpen igazolást kérni a Pedagógiai Szakszolgálattól vagy a független szakembertől, mert az iskola tényleg úgy fogja kezelni a hiányzást, mint egy „fehérköpenyes” orvosi vizsgálat igazolását.

Tags: tanulási nehézség, szakértői vélemény, szakértői bizottság

Lépj kapcsolatba velünkemailIkonTe is!
  • Elérhetőségünk:

  • Bejelentkezés:
   e-mail:
    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
   vagy
   telefon: 06-20-5963761, 06-20-4053939

  • Foglalkozásainkat előzetes bejelentkezés után a Budapest, I. ker.
   Hattyú utca 12. szám alatt tartjuk.

  • Kihelyezett foglalkozásaink Érdligeten is elérhetőek. Tanácsadás,tanfolyamok Budapesten és a környező megyékben. 

   Kövess minket!