Középiskolai felvételi vizsga - hogyan készüljünk?

vizsga

A hosszú és megérdemelt téli szünet után holnap újra visszaülünk az iskolapadba. Sok idő nem is lesz az aklimatizálódásra és a nyolcadikosok (és a 6-8 osztályosba felvételiző kisebbek) máris az írásbeli felvételin találják majd magukat.

Ezért időszerű végiggondolni, hogy is érdemes nekifutni a felvételinek. Ehhez kívánunk most módszertani segítséget adni az alábbi pontokban.

1. A felvételi vizsga - bár van tétje- gyakorlatilag egy témazáró dolgozattal egyenértékű idő és munka, bár típusában ettől eltérő. Így érdemes nem túlaggódni és nem túlmisztifikálni. Természetesen mindenkinek fontos, hogy jól sikerüljön, de a gyerekek hajlamosak azt hinni, hogy ezen múlik az életük. Ez azért messze nincs így, hiszen a felvételi eljárás is több tényezőből tevődik össze, illetve ha nagyon muszáj, középiskolát is lehet menetközben váltani... (azért ennyire ne szaladjunk előre:)

2. Ennek a vizsgának is megvannak a saját törvényszerűségei, mint minden más megmérettetésnek. Típusfeladatokból áll, melyekre fel lehet készülni, ki lehet őket gyakorolni. Egy kulcsszó mégis van: a szövegértés. Számos feladat ezen áll, vagy bukik, és nem csak magyarból, de matematikából is. Ezért - mivel jól rá lehet tanulni gyakorlással, rosszabb tanulók is esélyt kaphatnak arra, hogy jó felvételit írjanak.

3. Az írásbeli tárgyanként ötven pontot ér, és mivel egy országos vizsga, ezzel az ötven ponttal mér minden gyereket. Azt is, aki utána a Fazekasban tanul tovább, és azt is, aki szakmunkás képzésben folytatja. Tehát az átlag felvételiző átlag pontszámot fog rajta elérni, és ezzel elégedett is lehet. Bíztatjuk a szülőket, hogy ők is legyenek azok! A magyar felvételi országos szinten jobb átlageredményt hoz mindig, mint a matematika. 

Minden gyereknek megvan a gyengébb és erősebb tárgya, érdemes az erőssebbikre gyúrni, hogy az mindenképpen jól sikerüljön.

4. A felvételi előtti napon már ne tanuljon, ne készüljön rá a gyerek, időben menjen inkább aludni és pihenje jól ki magát. Szüleivel együtt állítsa össze a másnapi csomagot, hogy reggel ne kelljen kapkodni, mert akkor valami garantáltan otthon marad. Ing/blúz vasalva, vállfán várja a nagy nap reggelét, legyen hát a gyerek is pihent és ránctalan. Tervezzük meg, hogyan megy reggel, számoljunk rá időt, nehogy egy váratlan forgalmi akadály fokozza az amúgy is meglévő izgalmakat.

5. A felvételi napján időben kelljen fel, készüljön el. Ne erőltessük, hogy reggelizzen, ha nem akar. Izgalmában ugyanis esélyes, hogy nem veszi be az ételt a gyomra. Aki tud, egyen egy könnyű reggelit, aki nem, az  kapjon be egy müzli szeletet, pár szem szőlőcukrot. Ha érzékeny a gyomra, ne igyon tejet, kakaót. A WC-re menésnek ugyanis megvannak a maga szabályai a vizsgán (jegyzőkönyvezve), így jobb, ha 45 percig bent tud maradni a teremben és végezni a feladatait.

Ha pont akkor lett beteg, ne engedjük lázasan az iskolába, mert úgy sem tud 100%-on figyelni, inkább éljünk a pótfelvételi lehetőségével.

6. Indulás előtt bíztassuk, bátorítsuk, viheti a kedvenc tollát, kabaláját is. 

7. A felvételi előtt beszéljük át a technikai tudnivalókat. Nevezetesen:

- A feladatlapra írja fel a nevét és a születési dátumát. Ha nagyon izgul, lassan lélegezzen mélyeket, hasi légzéssel. A légzés mélyítése, lassítása hat a pulzusra, megszünteti az ideges tüneteket.  

- A feladatlapon csak a tollal írt megoldásokat fogadják el. Nem érdemes ceruzával piszkozatot írni! Legfeljebb áthúzza (kultúráltan, nem satírozva), ami nem kell, minthogy azért ne kapjon pontot, mert a jó megoldás/ részszámítás ceruzával maradt csak benne.

- A munka megkezdésekor nézze át a feladatokat: legyen egy benyomása arról, hogy a rendelkezésre álló időt hogyan ossza be. Magyarnál az utolsó feladat a fogalmazás. Erre érdemes 10 percet szánni, és a többit pedig beosztani a feladatok között. Az instrukciót akár kétszer is olvassa el, húzza alá, pontosan mi a feladat! A válaszadás után nézze meg újra, mit kellett csinálni, annak megfelelő-e a megoldás! (Így nem kell majd aggódni, hogy aláhúzás helyett karikázott, ikszelés helyett aláhúzott, stb.) Ez az alaposság segíti az elmélyülést, a szöveg jobb megértését is. 

Itt jegyezzük meg, hogy a szakvéleménnyel redelkező tanulók, ha a szakvéleményben benne van, a törvény értelmében jogosultak több ideig írni a felvételit, ez tárgyanként 60 percet jelent!

- Azokkal a feladatokkal kezdje, melyeket rögtön meg tud oldani. A nehezebbeket, hosszabb megoldási idejűeket sem szabad azonban a legvégére hagyni. Ha valami viszont nem megy, ne erőltessük. Majd a végén, ha marad idő, akkor vissza lehet rá térni.

- Fontos és pontot ér a helyesírás, és legyen a felvételi dolgozat rendezett, olvasható! Igaz ez a piszkozat lapokra is: ne húzzuk át, satírozzunk át részszámításokat, megoldásokat, mert könnyen lehet, hogy ott akad majd rá a javító tanár egy-egy megadható pontra. 

8. Legyen meg minden felszerelés, amit előző nap összekészítettünk. Nevezetesen:

- egyenes vonalzó

- háromszög vonalzó

- szögmérő

- 3 toll, ceruza, radír

- karóra

- uzsonna: víz, csokoládé, szőlőcukor

- papírzsepi

- szép ruha (ahogy kérik, nálunk fehér felső, sötét alj)

9. A nyugalmat nem lehet receptre felírni, de a szülők a saját nyugalmuk megőrzésével máris sokat tehetnek a gyerek nyugalmáért. Kis izgalom természetes, de a kóros szorongás már nem az! Nyugodt lehet az a gyerek, akik tudja, hogy készült, megtett minden tőle telhetőt. Az aznapi nyugalmat pedig megalapozhatjuk azzal, ha derűsen indul ez a reggel is, nincs kapkodás, idegeskedés.

Sok sikert, kéz és lábtörést január 16-ra mindenkinek!

 


 

Tags: tanulás,, tanulásmódszertan, szakértői bizottság, felvételi vizsga,, központi felvételi

Lépj kapcsolatba velünkemailIkonTe is!
  • Elérhetőségünk:

  • Bejelentkezés:
   e-mail:
    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
   vagy
   telefon: 06-20-5963761, 06-20-4053939

  • Foglalkozásainkat előzetes bejelentkezés után a Budapest, I. ker.
   Hattyú utca 12. szám alatt tartjuk.

  • Kihelyezett foglalkozásaink Érdligeten is elérhetőek. Tanácsadás,tanfolyamok Budapesten és a környező megyékben. 

   Kövess minket!