A Szülői Műhely margójára – a 21. századi tájékozódás, tájékozottság

Tegnap megint jó hangulatban és őszintén beszélgettünk az Y, Z és az alfa generációról mi, X generációsok. Megosztottuk egymással félelmeinket, aggodalmainkat, amelyeket a mindennapokban élünk át a velünk élő digitális bennszülöttek szüleiként.

Olyan témákat érintettünk, mint a közösségi média használata (kapcsolódás és/vagy kapcsolatok igénye), a multitasking, az emóciók emojikra szűkülésének problémái, az elmélyülés hiánya és a gyorsaság, türelmetlenség alapérzete.

Bár ezek a hívószavak számunkra, szülők számára negatív gondolatokkal bírnak, ennek ellenére azt fogalmaztuk meg, hogy a mi rugalmasságunkon is múlik, mit hoz ki mindebből a gyermekünk. Mennyit vagyunk képesek mi tanulni tőlük? Mit tudunk nyújtani a „kütyük” helyett? Mennyire vagyunk ebben kitartóak és következetesek? Mit nyújtunk a tiltás helyett számukra, hogy ne csak a kielégületlen vágy maradjon? Hogyan reflektálunk saját, rossz eszközhasználati szokásainkra? Megosztjuk-e ezt a gyermekeinkkel?


y z generacio kep


A tudatos tájékozódást pedig tényleg együtt kell megtanulnunk a fiatalokkal. Úgy tűnhet, hogy csak egy kattintás és már tájékozottak vagyunk. De tényleg igaz, amit tudunk, tényleg aktuális a hír, tényleg nem tettek lóvá, tényleg nem értettünk félre valami ironikus írást, bejegyzést?

Álljon itt néhány jó tanács, amit együtt tanuljunk meg gyermekeinkkel, hogy ne csak felületes, hanem tudatos tudással bírjunk!

-          Tájékozódj, mérlegeld, hogy a szerző megbízható forrásnak számít-e! Egy, két kattintással fontos információkhoz juthatsz. (az oldal hitvallása, hivatkozások, követők, milyen tényekkel támasztották alá a mondanivalót)

-          Valódi ember alkotását olvasod, látod? Keress rá, mit tudhatsz meg még róla?

-          Nem elég a cím alatti összegzés (a lead) elolvasása, ennek célja a figyelemfelhívás. Ha tényleg érdekel a téma, mélyülj el a tartalomban, különben felületes lesz a tudásod!

-          Bizonyosodj meg arról, hogy nem egy régi cikket, hírt, videót olvasol, nézel-e!

-          Ha nagyon elbizonytalanít, amit olvasol, tájékozódj, lehet, hogy ironikus írással, szatírával van dolgod, így megint más szemüveggel kell olvasnunk!

-          Ne hagyd, hogy már meglévő sztereotípiáid, előítéleted befolyásoljanak, magad is törekedj az objektív befogadásra!

-          Kérdezz másokat a témában (szülőket, szakértőket, hozzáértőket)!