Szülőknek

Kedves Szülőtársunk!

 

Fejlesztőpedagógusok oldalát böngészed.

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy minden rendben van-e gyermeked fejlődésével. Te is a legjobbat szeretnéd számára, így foglalkoztat, hogyan tudnál neki segíteni, hogy megállja a helyét az óvodában, az iskolában, az életben.

Annyit hallani ma a tanulási és magatartási problémákról, annyi fejlesztőház, csoport, terápia létezik. Te sem tudsz kiigazodni közöttük?

Vajon régen is ennyi volt a problémás gyerek, vagy csak divat lett a fejlesztés, csakúgy mint az óvodás korban kezdett nyelvoktatás?

Egyáltalán, honnan vehetjük észre, ha gyermekünk fejlődése nem tipikus, ha elmaradásai nem csak egyéni fejlődési ritmusából adódnak, hanem egy esetleges nehézséget jelentenek későbbi iskolai életében?

Milyen tünetek kapcsolódnak a tanulási és magatartási nehézségekhez?

 Ha már iskolába jár: tud-e önállóan tanulni, vagy  Te tanulsz vele órákon át? Sokat dolgoztok és mégsem látszik az eredménye? Este még  tudta az anyagot, másnap mégis rosszul sikerül a dolgozat?

 Hová fordulhatsz a kérdéseiddel?

Minden budapesti kerületben ill. a városokban működnek a Pedagógiai Szakszolgálatok, melyek a nevelési tanácsadás keretében állnak a szülők rendelkezésére. Itt zajlanak a hivatalos szakértői vizsgálatok, itt lehet tanácsot kapni a fejlesztéshez. A Nevelési Tanácsadók kapacitásuknak megfelelően terápiás ellátást is nyújtanak. Sok esetben azonban – pontosan a kapacitásuk szűkössége miatt- nem tudnak azonnal segíteni, várólistára kerülhet a gyermek. Illetve elképzelhető, hogy a szükséges heti 2-3 alkalmas fejlesztés helyett heti, kétheti egy óra jut egy-egy gyerekre.

Mikor válasszuk a magánúton dolgozó fejlesztőket?

A lelkiismeretes fejlesztőpedagógus és gyógypedagógus képzettségének megfelelő terápiás foglalkozásokat tart, melyet minden esetben diagnosztikai vizsgálat előz meg. Az ellátást a diagnózisnak megfelelően kell megadni, így érdemes tájékozódni a lehetőségek felől (pl. ne a fejlesztőpedagógus által ismert egyetlen terápiát lehessen csak választani, legyen a repertoárjában sok eljárás, amit a gyermek adott helyzetéhez tud igazítani). Szerencsére a magán fejlesztések keretében minden Magyarországon alkalmazott fejlesztő módszer elérhető, sajnos nem azonos területi eloszlásban.

A magánút mindig pénzbe kerül, viszont így lehetővé válik, hogy várakozás nélkül, megfelelő  óraszámban, a lakóhelyhez esetleg közelebbi helyszínen kapjon a gyermek színvonalas ellátást, hasonlóan a magánorvosi ellátáshoz.


Milyen kérdésekre tudunk választ adni?

- van-e valamilyen eltérés a tipikus fejlődési menethez képest

- van-e a gyermek magatartásában, kognitív képességeiben, részképességeiben olyan eltérés, mely megnehezíti a beilleszkedését, helytállását egy normál óvodai, iskolai közösségben, ha igen, milyen mértékben

- mik a gyermek erősségei, melyek a fejlesztés ideje alatt kompenzációs csatornát jelentenek

- hogyan tudjuk otthon segíteni

- milyen fejlesztésre van szüksége, ezek közül mely az, ami otthoni tréning, egyéni vagy kis csoportos keretben végezhető terápia, ami az ő esetében a leghatékonyabb lehet

- milyen törvényi lehetőségek állnak a rendelkezésre, amivel segíteni tudjuk a közösségben való helytállását (kell-e szakértői vizsgálat, segédeszköz, stb.)

- jók-e az alkalmazott tanulási módszerei, milyen a tanulási stílusa

 

Ezekre a kérdésekre a gyermek alapos vizsgálata után tudunk választ adni. A fejlesztés sikerét leginkább az garantálja, ha a folyamat során a gyermek, a szülő, a terapeuta és a gyermekkel foglalkozó pedagógusok együtt tudnak működni a cél elérése érdekében. Ehhez szülő és pedagógus konzultációkat tartunk.

A vizsgálaton és fejlesztésen túl segítséget nyújtunk tanulásmódszertani és önismereti tanfolyamok tartásával, melyeket saját kidolgozott programunk alapján végzünk. Sok-sok elégedett gyermek és szülő igazolja programjaink sikerét.

Az időben felismert nehézségek legyőzhetőek!

Ajánljuk cikkeinket, szolgáltatásainkat, csatlakozz a Hogyan tanuljunk? Facebook oldalához, kérj hírlevelet, kövesd megjelenő írásainkat, tanfolyamainkat, programjainkat!
https://www.facebook.com/hogyantanuljunk/?ref=aymt_homepage_panel

Eddigi cikkeink szülőknek:
http://hogyantanuljunk.hu/index.php/szuloknek?start=0
http://hogyantanuljunk.hu/index.php/szuloknek?limitstart=0